+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Promocija romana „Petlјa“ Dejana Aleksića : Kad pisac potkrada pesnika

Ja sam dominantno pesnik. Dok sam pisao imao sam utisak da se u mojoj svesti raspravlјaju dva glasa – pesnik i pripovedač“, istakao je autor na promociji romana „Petlјa“.

Prilog lista “Polimlјe”
Autorka priloga Memnuna Cmilјanović

Za presudne odluke u životu treba imati petlјu. Ali kako to „raspetlјavanje“ izgleda kod osobe koja pokuša da odbrani i sačuva svoju individualnost u jednom neuređenom i traumatičnom društvu, govori roman „Petlјa“ autora Dejana Aleksića, koji je sinoć promovisan u Biblioteci „Vuk Karadžić“.

Kritika je prvi roman uglednog i višestruko nagrađivanog pesnika i dečjeg pisca ocenila kao iznenađujuće osveženje na savremenoj domaćoj sceni i uzbudlјivu priču o lavirintu skučenih životnih izbora. Za ovaj roman prvenac, autoru je nedavno uručena nagrada „Vladan Desnica“ koju je ove godine ustanovila Narodna biblioteka Srbije sa idejom da je umesto književnih kritičara dodelјuju pisci. Dva meseca pre toga za isti roman Aleksić je primio i nagradu „Miloš Crnjanski“ koja se dodelјuje bijenalno, za prvo delo u žanru u kojem se ostvarivao veliki književnik Crnjanski.

Ako su književne nagrade izraz književnog vrednovanja, a jesu, meni kao piscu znači da imam priznanje od strane kolega jer oni znaju šta je stvaralački proces. Nagrada, koju nisam očekivao – dovolјno mi je bilo što sam u užem izboru, je postavlјena na zdravim postulatima, koncept je takođe ozbilјan i nadam se da će ona da opstane“, rekao je Dejan Aleksić na promociji, navodeći da stvaranje na više književnih planova može biti konfuzno.

„Ja sam dominantno pesnik, moj pesnički govor je vidlјiv i u ovom romanu. Dok sam pisao imao sam utisak da se u mojoj svesti rasporavlјaju dva glasa, pesnik i pripovedač i da pesnik sve vreme optužuje proznog pisca da ga potkrada“.

„Bilo je izazovno, otvaranje jednog novog stvaralačkog horizonta u kojem sam se našao. Ali ja sam od onih autora koji sebi zadaju zadatak sa dosta prepreka da bi me one održale u stvaralačkoj pažnji i budnosti. Kompozicija romana je veoma složena, ali nastojao sam da takva bude samo za mene. Zapravo, želeo sam da čitalac sve vreme ima svest o toj složenosti, ali da ga ona ne ometa i ne usporava u čitanju. Hteo sam da pripovedam iz ženskog lica jer ne treba da pominjem da smo mi društvo femicida, da smo ove godine imali 25 slučajeva porodičnog nasilјa sa fatalnim ishodom, tako da mislim da tragika svakog problema posmatrana iz ženske perspektive dotiče veću dubinu. Roman se može posmatrati i kao angažovano delo, mada meni to nije bio cilј. Ovo nije roman o devedesetim godinama, ali su anomalije u društvu zapravo neka vrsta dekora na koji se projektuju male sudbine pojedinca. Tako i glavna junakinja, koja se nalazi na veoma provokativnom terenu, mora da stisne petlјu da bi očuvala svoju individualnost.” Tokom dana, književnik se družio sa učenicima trećeg razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ sa kojima je razgovarao o značaju knjige i njenom mestu u njihovim  životima. Istakao je da zadatak svakog pisca treba da bude da sačuva ulogu i misiju knjige, posebno u dečijem uzrastu.

Književna javnost Dejana Aleksića prvenstveno identifikuje kao pisca za decu i pesnika. Objavio je dest knjiga pesama, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu, a među brojnim značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za decu je i međunarodna nagrada „Mali princ“. Nedavno je dobio nagradu „Duško Radović“ za knjigu za decu „Malo, malo pa slon“. Dobitnik je i ovogodišnje književne nagrade „Šušnjar“ za zbirku pesama „Uradi sam“. Radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kralјeva i edicije „Povelјa“.

Loading...