+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ГОСТ БИБЛИОТЕКЕ ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ : МНОГО ПИТАЊА И ПОНЕКИ ОДГОВОР

Гостовање др Влајка Пановића, клиничког психолога, уприличено поводом представљања његове књиге „Брак, деца, породица : много питања и понеки одговор“ објављене у издању Учитељског факултета из Београда окупило је бројну публику у Библиотеци „Вук Караџић“.  

Према речима др Пановића књига је настала на подстицај његових студената и представља плод искуства које је стекао током вишегодишњег рада у школи родитељства коју је водио на ВМА, као и у школи брака. Савремени трендови и проблеми младих – избор партнера, брачне релације, карактеристике модерног брака нека су од питања на која се нуди одговор у књизи. Посебна пажња, како у књизи, тако и у сусрету са публиком поклоњена је васпитање деце и грешкама које родитељи праве приликом васпитања.

Нема часнијег, а ни тежег задатка данас него одгајити децу, не само физички већ и ментално, емоционално, да буду зрели, да одаберу праве изборе, али и пре тога да развију на свет донете потенцијале, истакао је аутор у уводном обраћању.

У живом разговору са публиком уважени психолог се дотакао низа актуелних тема важних за свакодневни живот појединца и породице – брака, распадања брачне заједнице, слободе појединца, модерног вредносног система који стоји насупрот традиционалним вредностима које су трансгенерацијски преношене, друштва заснованог на интензивном развоју технике и технологије конзумиране некритички, неселективно што не доприноси развоју човекових врлина већ њиховом слому.

Раније током дана за ученике и стручне сараднике средњих школа др Пановић је одржао предавање о темама и изазовима карактеристичним за адолесцентски узраст, психофизичком, емоционалном и социјалном сазревању. Као неки од најзначајнијих проблема са којима се суочавају млади апострофирани су претерано коришћење мобилних телефона и друштвених мрежа, недостатак комуникације са родитељима и унутар породице, неорганизовано слободно време.

У сарадњи са стручним сарадницима средњих школа дошли смо до идеје да би циљна група требало да буду средњошколци и адолесценти, јер смо се раније обично фокусирали на млађи узраст. Оно што су нам они предочили као неке теме које су интересантне су биле анксиозност и депресија, на шта смо се и фокусирали. Мислим да је јако важно да кроз овакве програме дамо прилику млађој популацији да се отворе, да искажу који су то неки њихови проблеми са којима се суочавају, а на нама је да им као друштво помогнемо и учествујемо у изградњи здравих генерација – нагласила је Марија Свичевић, в.д. директора Библиотеке „Вук Караџић“ у изјави за ТВ Форум.


ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ ТВ ФОРУМ ПРИЈЕПОЉЕ

Др Влајко Пановић: Како изаћи на крај са изазовима адолесценције?
Ауторка: Алдина Салкановић

Loading...