+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Промоција збирке Трифуна Дробњака – афоризам начин да се насмејемо, али често осетимо и горчину

Дубравчански потоци“ – прва збирка афоризама, песама и прича Трифуна Дробњака, рођеног Пријепољца, а данас Шапчанина, која је названа по родним Дубравчићима, представљена је пријепољској публици у Библиотеци „Вук Караџић“.

Преузето са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Владимир Малешић

Од родних Дубравчића и школовања у Пријепољу, преко завршетка два факултета и рада у просвети, а потом у адвокатури у Шапцу, животни пут Трифуна Дробњака проткала је љубав према писању различитих књижевних форми, које је обљављивао углавном у локалним публикацијама. У седмој деценији живота решио је да у збирку, која носи име по родном селу, сабере део својих радова, који су му били начин да реши стресне животне ситуације и изрази сопствене ставове, што је у предговору и написао.

Дробњак се нада да ће његови афоризми подстаћи читаоце да и сами нешто напишу. Простор за то је остави у сопственој књизи, како се не би трошио драгоцени папир, што ће сачувати шуме и поспешити заштиту животне средина, што је аутору, једном од оснивача Шабачког еколошког покрета, било у фокусу деловања.

На промоцији, коју је водила Хадија Кријешторац, говорили су некадашњи просветни радници Јован Милановић и Љубомир Шуљагић. Шуљагић, који је и аутор три збирке афоризама, говорио је о развоју афоризма у Србији, од веома благих до оштрих и критичких, често и подругљивих, какви су данас, што српске афористичаре сврстава у европски и светски врх. Осврћући се на афоризме које је некад објављивао у „Полимљу“, Шуљагић је рекао како је данас код нас мало аутора који се баве овом писаном формом.

Дробњак каже да је време и земља у којој живимо непресушан извор инспирације за афористичаре. У младости је писао поезију, а афоризму и краткој прози се окренуо у зрелом добу,  сада размишља о писању романа.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ ФОРУМ

Loading...