+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Karavan u slavu Vuka i ćiriličnog pisma u Prijepolјu

U organizaciji Nevladine organizacije „Kulturna scena“, u okviru programa „Manifestacija srpske kulture u regionu 2023.“, Biblioteka „Vuk Kardžić“ iz Prijepolјa organizovala je pesničko veče pod nazivom „U slavu Vuka“, posvećeno reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Tom prilikom otvorena je i izložba „Moja ćirilica“ autorke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Preuzeto sa sajta TV FORUM Prijepolje
Autor Aleksandar Minić

Veče posvećeno ćirilici i značaju njenog očuvanja počelo je izložbom radova grafičke dizajnerke i slikarke, koja se bavi i ikonopisanjem, Olgice Stefanović. Nјen prvenstveni cilј je bio da podseti kako se nekada živelo, kojim se pismom pisalo, ali i da se pročita nešto iz bogate srpske istorije. Srpski nacionalni savjet Crne Gore, nizom aktivnosti, već duže vreme radi na povratku ćiriličnog pisma i njenom korišćenju u državnim institucijama.  

Mi smo, kao Srpski nacionalni savjet, odnosno krovna institucija srpskog naroda u Crnoj Gori, uspeli u poslednjih nekoliko meseci uspeli da afirmišemo upotrebu ćiriličnog pisma, jer je ćirilica i u Ustavu Crne Gore promovisana i normirana kao ravnopravno pismo u Crnoj Gori. Međutim, dugo je bila potupuno zapostavlјena, nije bila u službenoj upotrebi, već samo u dozvolјenoj upotrebi – kaže predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović.

Nakon izložbe  usledilo je veče poezije i stihova, simbolično nazvano „U slavu Vuka“, koje je pre Prijepolјa održano u Podgorici i Beranama. Bila je to prilika da, kroz poeziju, pesnici i pesnikinje iz regiona odaju počast srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, čiju savremenu varijantu je osmislio upravo Vuk Stefanović Kradžiću. Nјegovo delo, kao i mesto njegovog rođenja i porekla,trajno su povezali Srbiju i Crnu Goru.

Odbrana ćirilice i srpskog jezika bi uvek trebalo da bude tema broj jedan svim mislećim i pismenim . zato se radujem što sam danas među braćom, kao Srbin iz Crne Gore i što zajedno širimo duh ćirilice, a on je u stvari duh koji sabira i koji veže braću duboko i podseća ih na toliko vekova unazad – kaže Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić.

Prijepolјskoj publici predstavila se i pesnikinja iz Nikšića Milica Bakrač.

Mi koji smo se opredelili za srpski jezik i za ćirilicu kao pismo naših predaka pokazalo se do danas da smo bili na pravom putu i da jhe to možda veliki značaj, kako za današnju Crnu Goru tako i za naše potomke koji će to pamtiti i poštovati – smatra Milica Bakrač.

Priliku da otvori pesničko veče imao je prijepolјski pesnik Dragoslav Bato Babić.

Tu smo u Prijepolјu gde je uvek bilo mesta za svakoga zato što je Prijepolјe tromeđa mnogih zbivanja, počevši od sporta i muzike pa sve do literature i pisane reči. Verujem da će ćirilica pobediti, jer to je pismo koje je najstarije sigurno, a to će se pokazati i dokazati i koje je, na karju krajeva, najlepše – istakao je Babić.

Is susednih Plјevalјa stigao je pesnik Milenko Jović.

Ja sam učesnik od prvog susreta u Podgorici, preko Berana…tu je neizostavno i Prijepolјe gde sam sa velikom radošću došao. sledeća stanica nam je Trebinje. ovo su zaista susreti koji obiluju zanimlјivošću, a i dobra su prilika da se sretnemo sa prijatelјima i drugarima – kaže Jović.

Domaćin ove večeri u Prijepolјu bila je Biblioteka „Vuk Karadžić“ koja je prepoznala značaj ovog projekta.

Prvenstveni cilј svega ovoga je da se naše pismo ne zaboravi usled najezde svih ovih stranih termina takoda je ovo stvarno nešto što treba pozdraviti. Mi smo ušli u taj projekat i to je sigurno nešto što je pozitivno i mistojimo iza toga – kaže v.d. direktora Biblioteke „Vuk Karadžić“ Zvonko Mandić.

Podršku realizaciji projekta dala je Vlada Srbije, odnosno, Ministarstvo bez portfelјa zaduženo za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

VIDEO PRILOG TV FORUM Prijepolje

Loading...