+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

РУКОПИСНА ГРАЂА У ЗАВИЧАЈНИМ ФОНДОВИМА : ОКРУГЛИ СТО У ПРИЈЕПОЉСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У оквиру програма обележавања Дана општине Пријепоље, у Библиотеци „Вук Караџић“ је у петак 8. јула одржан тематски округли сто „Рукописна грађа у завичајним фондовима библиотеке : од аутографа до типоскрипта“. Допринос раду овог стручног скупа који се одржава осму годину заредом дали су библиотекари завичајних одељења из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Видео прилог ТВ ФОРУМ Пријепоље

Речи добродошлице уваженим гостима упутио је председник општине Владимир Бабић захваливши се учесницима што су допринели обележавању овог важног датума.  У поздравној речи Марија Свичевић,  в.д. директора библиотеке, истакла је значај оваквих скупова за афирмацију завичајних фондова, а као један од циљева њиховог организовања навела је и поспешивање истраживачких активности које доприносе актуелизацији ових збирки и њиховог развоја по савременим стандардима.

Рукописна грађа има нарочито место и вредност у библиотечким фондовима па је њено третирање у библиотечкој пракси у савременом добу, као и могућност њене дигитализације и представљања широј јавности једно од важних питања у библиотекарству.  О различитим аспектима рукописних колекција и рукописне грађе говорили су библиотекари из Народне библиотеке Србије, библиотека из Обреновца, Врања, Зрењанина, Крагујевца, Врњачке Бање, Ваљева, Библиотеке „Милутин Бојић“ са Палилуле, као библиотекарке Јавне установе Библиотеке Сарајева. У раду су учествовали и библиотекари из Пљеваља и Бијелог Поља.

Библиотеку „Вук Караџић“ из Пријепоља представила је Хадија Кријешторац, библиотекар-саветник завичајног одељења, радом „Рукописна заоставштина Владислава Веселиновића – Тмуше : поезија“. У уводном излагању она се осврнула на рад Библиотеке и учесницима представила њена одељења и огранке, као и рад на дигитализацији коју ова установа успешно спроводи од 2018. године.  

За разлику од претходних година када су теме биле представљене пауер поинт презентацијом, учесници су се ове године представили писаним радовима који ће бити штампани у оквиру тематског зборника.

Прилог ТВ ФОРУМ Пријепоље

Loading...