+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

НАЈАВА: Промоција књиге проф. Миленка Бајића „Дневник професора музике“

Позивамо вас да присуствујете представљању књиге проф. Миленка Бајића „Дневник професора музике“, објављене у издању Учитељског друштва. Промоција ће се одржати у петак 15. децембра 2023, у 17 сати у Библиотеци „Вук Караџић“. Поред аутора, у разговору о књизи учествоваће и гости – Велибор Маринковић, Нешко Пузовић и Милан Васиљевић.

Књига „Дневник професора музике“ представља добар преглед музичког живота у Пријепољу, нарочито у другој половини двадесетог века и на прелазу у двадесет први век. Прича дневника је из сопствене персепктиве аутора, прича о догађајима у којима је учествовао, које је видео и сам доживео. Цицерон је написао: „Пријатно је сећање на минуле напоре“.

Отварањем Учитељске школе у Пријепољу 1961. год. почео је образовни, културно-уметнички и сваки други процват града и околине. Затим оснивање Музичке школе при РУ 1971. године, припојену Дому револуције 1979. год. да би тек крајем 1995. год. добила своју самосталност, када је директор школе именован аутор ове књиге, иначе један од оснивача школе.

У књизи се налазе спискови чланова хора и тамбурашког оркестра Учитељске школе, затим Гимназије у Пријепољу и бившем Титограду, у Новој Вароши, Основних школа; имена ученика Музичке школе од првог дана њеног оснивања до 2003. године, са навођењем инструмената које су свирали. Списак свршених ученика МШ у класи клавира, хармонике, гитаре, трубе и флауте, са делимичним навођењем награђених ученика. Десетогодишње одржавање Мајских дечјих сусрета (78-88.) показало је масовно учешће Основних школа и Дечјег вртића из наше општине.

Једним делом у књизи дато је место изворном стваралаштву Јабуке, Камене Горе, Страњана, Сопотнице, као и музичка прошлост Пријепоља, тамбураши, забавни и народни оркестри. Интересантно је истаћи списак предавача музичког васпитања, певања у Пријепољским школама, Гимназији од 1913. год., Основној и Музичкој школи.

После осамдесетих година 20-ог века запажа се велика и успешна повезаност музике и позоришних комада, нарочито у комаду „Клупко“.

Предговор аутора

Loading...