+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Мало времена између“ – кофер успомена Пријепољца Властимира Безаревића

Књига Властимира Безаревића „Мало времена између“, објављена у издању „Прометеја“ из Новог Сада, представљена је пријепољској публици у Библиотеци „Вук Караџић“. Овај роман, састављен из више прича, аутентично сведочи о животу на нашим просторима у протеклих пола века кроз призму рођеног Пријепoљца, који живи и ради у Бајиној Башти.

Текст преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Александар Минић

Роман „Мало времена између“ представља једну врсту путописа кроз живот, а у том животу Властимир Безаревић је нашао један диван наслов и једну дивну тему, истакао је представљајући ову књигу песник, књижевник и стални члан Матице Српске Милијан Деспотовић, који је аутор рецензије.

Време се дели на оно које протиче и на оно које остаје, али и једно и друго и протичу и остају овде у овим књигама. Између тога што се догодило, он управо пише. Он пише о својим младалачким данима, студентским, о тој енергији коју би могли да поновимо касније жељно, али ми њу у ствари већ имамо, само што је она мало зрелија и спорија. Друго, сви смо ми, посебно генерација којој припадамо и Безаревић и ја, прошли кроз један тежак период у животу наше земље и живота уопште и то је оставило трага на нама. Наравно дневнички се доста тога забележило и историјски је речено, али овај литерарни запис је нешто сасавим друго. Он доноси душу тог народа који је био повређен и како се он уствари борио да опстане и да траје и да настави да траје онако како то једино и може, а то је собом самим – истакао је промовишући књигу Милијан Деспотовић.

.

Главни јунак романа „Мало времена између“ је Вито са којим аутор  има много сличности и кроз кога износи своје емоције, утиске, недоумиоце, животне приче. Жеља му је била да, како каже, приче главног јунака буду поука за млађе генерације. Властимир Безаревић је рођен у Пријепољу, где је завршио основну и средњу школу, а након тога и Правни факултет у Београду. Иако је највећи део радне каријере провео у Бајиној Башти, Безаревић каже да се и даље осећа Пријепољцем, а промоцију у родном граду доживео је врло емотивно. 

Ипак сам ја много времена, много ципела, много ђонова подерао по пријепољској чаршији и калдрми тако да је то чак и био и мотив за оно што сам писао. Тај момак, тај главни јунак Вито, једно кочоперно, сналажљиво, паметно, храбро дете отишло је у свет и ја сам га заправо провео кроз тај неки период који смо сви ми прошли. Подарио сам му своју душу и осећања и своје очи да види и да сагледа све то. Сматрам да је то била управо његова велика предност. Имао је храброст због тога што је Пријепољац, односно што је пореклом одавде – прича нам са доста емоција Властимир Безаревић.

У наслову књиге „Мало времена између“, коју је објавила издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада, а која садржи све оно што је аутор бележио скоро цео свој живот,  има много симболике.

Сви се ми родимо са готово истим шансама. Неком иде теже, неком спорије, неком на овај, неком на онај начин. Али све када саберемо и погледамо, у принципу тај живот којим ми идемо, којим путујемо, временски период углавном је сажет читавим низом проблема, брига, тескоба, незгода и онда просто имате осећај да у неком временском периоду, и са једне и са друге стране, имате неке стене, неки кањон. Треба проћи кроз све то и удахнути пуним плућима. То када се удахне пуним плућима, живот, то је јако кратко и зато сам ја рекао мало времена између, мало времена за живот између – објашњава симболику наслова свог романа Безаревић.

Током промоције пријепољска публика имала је прилику да путем визуелне презентације чује поједине одломке из књиге, а пратиле су је фотографије које сведоче о раздобљу које описује књига.

Loading...