+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ДИГИТАЛНИ РАДИО ПОЛИМЉЕ – ДИГИТАЛИЗАЦИЈА РАДИЈСКИХ ТРАКА

У својој историји од 34 године (1974. – 2008.) рада Радио Полимље, као једини радио на простору Пријепоља и суседних општина, је пратио и забележио комплетан живот овог простора: привредни, спортски, културни, друштвено-политички и сваки други. Гашењем Радија (2008), без обављених послова око чувања архиве, нестало је много аутентичног тонског материјала који је настао у деценијама рада.

Предмет пројекта је дигитализација радијских трака Радио Полимља
(сачуван/пронађен архивски матаеријал од 1976. до 2003.)

Део архивског материјала – магнетофонске радио траке Библиотека „Вук Караџић“ је пронашла (у складишту скупљача специфичних сировина у Крагујевцу), откупила и сада жели да их дигитализује у складу са свим прописаним стандардима за дигитализацију радијских трака и аудио материјала, да их постави на дигиталне платформе и учини доступним.

Многи од тих аудио садржаја представљају драгоцену историјску грађу и од непроценљиве су вредности за локалну заједницу али су и део националне баштине.
Дигитализација тонског материјала, радијског, је неопходан процес који, поред тога што чини један сегмент у архивирању и чувању културне баштине, представља и важан поступак у процесу даљег коришћења и презентацију тог материјала.

Послушајте дигитализовани материјал архиве Радио Полимља Пријепоље
(тестна фаза израде)

Пројекат чине повезани и синхронизовани послови:

• селекција трака за дигитализацију,
• преснимавање радијских трана у дигитални облик,
• обрада дигиталног-аудио материјала за постављање на платформе,
• адаптација хардвера и софтвера за прихватање дигиталног аудио садржаја,
• хостовање, оцеровање библиотечки обрађеног аудио садржаја,
• архивирање аудио репозиторијума на екстерне хард дискове (чување),
• промоција садржаја Дигиталног Радио Полимља.

Циљ:
Да драгоцен аудио материјал на којем је забележен привредни, спортски, културни, политички и други аспект живота овог простора дигитализацијом репродукујемо, сачувамо и учинимо онлајн доступним.
   
То корисничку циљну групу уз онлајн доступност аудио садржаја чини универзалном, а заштита и представљање једне етапе живота пријепољског краја и околине кроз аудио формат повећава базу информација о животу и људима.

Верујемо да ће дигитална аудио база Радио Полимља бити интересантна и истраживачима, хроничарима и другим заједницама које искажу интерес за ове крајеве, а без обзира где живе.

Значај пројекта:

 Радио Полимље је тонски забележио отварање фабрика, амбуланти, школа, велике манифестације које су се одигравале у Пријепољу;

Тај садржај је аутентичан документ, садржи значајне податке, помаже да се сачува и у будућем времену реконструише и сав колорит живота на овом простору.  Стога, сматрамо важним да сачувамо те гласове који ће нам описати пријепољски крај с краја седамдесетих 20. века те коју годину 21. века.

Свесни значаја различитих завичајних садржаја, Библиотека је усмерена на дигитализацију истих, како због њихове заштите тако и због њихове онлајн презентације.

Од јануара 2023. године дигитални аудио садржај Дигитални Радио Полимље ће бити доступни на адресама:
https://digital.biblioteka-prijepolje.rs/
https://kultura.rs/

Loading...