+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

DIGITALNI RADIO POLIMLJE – DIGITALIZACIJA RADIJSKIH TRAKA

U svojoj istoriji od 34 godine (1974 – 2008.) rada Radio Polimlje, kao jedini radio na prostoru Prijepolja i susednih opština, je pratio i zabeležio kompletan život ovog prostora: privredni, sportski, kulturni, društveno-politički i svaki drugi. Gašenjem Radija (2008), bez obavljenih poslova oko čuvanja arhive, nestalo je mnogo autentičnog tonskog materijala koji je nastao u decenijama rada.

Predmet projekta je digitalizacija radijskih traka Radio Polimlja
(sačuvan/pronađen arhivski mataerijal od 1976. do 2003.)

Deo arhivskog materijala – magnetofonske radio trake Biblioteka „Vuk Karadžić“ je pronašla (u skladištu skupljača specifičnih sirovina u Kragujevcu), otkupila i sada želi da ih digitalizuje u skladu sa svim propisanim standardima za digitalizaciju radijskih traka i audio materijala, da ih postavi na digitalne platforme i učini dostupnim.

Mnogi od tih audio sadržaja predstavljaju dragocenu istorijsku građu i od neprocenljive su vrednosti za lokalnu zajednicu ali su i deo nacionalne baštine.

Digitalizacija tonskog materijala, radijskog, je neophodan proces koji, pored toga što čini jedan segment u arhiviranju i čuvanju kulturne baštine, predstavlja i važan postupak u procesu daljeg korišćenja i prezentaciju tog materijala.

Poslušajte digitalizovani materijal arhive Radio Polimlja Prijepolje
(testna faza izrade)

Projekat čine povezani i sinhronizovani poslovi:

• selekcija traka za digitalizaciju,
• presnimavanje radijskih trana u digitalni oblik,
• obrada digitalnog-audio materijala za postavljanje na platforme,
• adaptacija hardvera i softvera za prihvatanje digitalnog audio sadržaja,
• hostovanje, ocerovanje bibliotečki obrađenog audio sadržaja,
• arhiviranje audio repozitorijuma na eksterne hard diskove (čuvanje),
• promocija sadržaja Digitalnog Radio Polimlja.

Cilj:
Da dragocen audio materijal na kojem je zabeležen privredni, sportski, kulturni, politički i drugi aspekt života ovog prostora digitalizacijom reprodukujemo, sačuvamo i učinimo onlajn dostupnim.

To korisničku ciljnu grupu uz onlajn dostupnost audio sadržaja čini univerzalnom, a zaštita i predstavljanje jedne etape života prijepoljskog kraja i okoline kroz audio format povećava bazu informacija o životu i ljudima.

Verujemo da će digitalna audio baza Radio Polimlja biti interesantna i istraživačima, hroničarima i drugim zajednicama koje iskažu interes za ove krajeve, a bez obzira gde žive.


Značaj projekta:
Radio Polimlje je tonski zabeležio otvaranje fabrika, ambulanti, škola, velike manifestacije koje su se odigravale u Prijepolju;

Taj sadržaj je autentičan dokument, sadrži značajne podatke, pomaže da se sačuva i u budućem vremenu rekonstruiše i sav kolorit života na ovom prostoru. Stoga, smatramo važnim da sačuvamo te glasove koji će nam opisati prijepoljski kraj s kraja sedamdesetih 20. veka te koju godinu 21. veka.

Svesni značaja različitih zavičajnih sadržaja, Biblioteka je usmerena na digitalizaciju istih, kako zbog njihove zaštite tako i zbog njihove onlajn prezentacije.

Od januara 2023. godine digitalni audio sadržaj Digitalni Radio Polimlje će biti dostupni na adresama:
https://digital.biblioteka-prijepolje.rs/
https://kultura.rs/

Loading...