+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

У пријепољској библиотеци оживљена сећања на Душка Трифуновића

У Библиотеци „Вук Караџић” организован је поетско-музички програм под називом „Тајна веза“ у знак сећања на Душка Трифуновића, који је оставио дубок траг у свету поезије. Аутор овог пројекта је кантаутор Бранко Пражић, који је песмом и стиховима уз гитару подсетио пријепољске средњошколце ко је био Душко Трифуновић, српски књижевник, песник и аутор многих легендарних рок и поп песама.

Преузето са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Александар Минић

Музичко поетски програм „Тајна веза“ настао је као резултат дружења кантаутора и композитора Бранка Пражића и песника Душка Трифуновића, који су пуних 13 година путовали и заједно причали своју причу. Душко своју – поетску, а Пражић музичку, певајући уз гитару хитове који су написани на Душкове стихове попут „Има нека тајна веза“, „Главо луда“, „Живот је маскенбал“, „Ти си ми била нај“. Након смрти Душка Трифуновића, Пражић није желео то да прекине, већ је наставио да чува успомену на свог пријатеља и сарадника.

Ево седамнаеста година како ја то радим и радићу док год то неко жели да слуша. Да подсећам људе ко је био Душко Трифуновић, шта је писао и шта су велики композитори урадили од његових поетских текстова, од његове поезије, а велике естрадне зверке, и певачке и као рок бендови, шта су урадили и како су то свирали и певали. Просто желим да се то не заборави – каже кантаутор и композитор Бранко Пражић.

Душко Трифуновић, који је преминуо 2006. године, оставио је дубок траг у свету поезије, а за више од 300 његових песама компонована је музика. Његов пријатељ се кроз овај програм труди да бар делић тога сачува од заборава, рачунајући да ће то користити млађим генерацијама.

Ако ништа друго, ако деца која су данас овде, а можда нису чула ни за Душка, ни за Вајту или Бијело Дугме, када чују ово можда ће рећи: „Па ово и није тако лоше. Могли би и ми нешто од тога да слушамо или да отворимо књигу и научимо неку песму“ – нада се Бранко Пражић.

Овим догађајем Библиотека „Вук Караџић“ је желела да обележи 23. април, Светски дан књиге и ауторских права.

Негде у сарадњи са средњим школама желели смо да тај датум обележимо и дошли смо на идеју да би ово био врло интересантан начин из простог разлога што ће бити поетско-музички програм, где ће средњошколци уживати и у казивању поезије и у музичком делу, а све у циљу да их привучемо књигама и да буду наши чести посетиоци.То нам је био главни задатак – каже в.д. директорке Библиотеке „Вук Караџић“ Марија Свичевић.

Са овим музичко – поетским рециталом Пражић је гостовао на сценама широм Србије, а како каже овај микс поезије, музике и приче изазива носталгију, срећу и много позитивних вибрација.

Људи са великом пажњом и са великим одобравањем на крају поздрављају тај програм и одлазе кући. Што би Душко рекао „Стари мој, ми када завршимо публика иде кући са осмехом на лицу и сузом у оку“ – сликовито је описао реакције публике Бранко Пражић.

Свој допринос овом музичко – поетском програму дали су и ђаци Економско – трговинске школе који су казивали своје стихове, али и говорили поезију других познатих аутора.

Видео прилог ТВ ФОРУМ —

Loading...