+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Промоција збирке песама „Ручак на облацима“ Драгослава Бата Бабића – стихови у којима свако може да нађе своје снове и облаке

Промоција збирке песама „Ручак на облацима“ Драгослава Бата Бабића одржана је у Библиотеци „Вук Караџић“, месту које је за песника нарочито важно, јер представља још из младости јаку везу са књигом, писаном речју, са сновима о којима пише и облацима које доживљава. Публика је уживала у програму који је припремљен са љубављу, о којој и говоре Бабићеве песме.

Садржај преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Ауторка: Далиборка Малешић

Промоција збирке песама „Ручак на облацима“ Драгослава Бата Бабића напунила је пријепољску библиотеку, а породица, пријатељи и поштоваоци писане речи и дела овог пријепољског песника, уживали су у стиховима из његове четврте збирке песама, објављене после 30 година паузе.

Мени је пре свега задовољство што сам приуштио прво себи па и свима око мене, онима који воле ово што радим, поштују и цене, да опет почнем да пишем. Мислим да то што радим није лоше и да има простора да свако нађе себе, своје облаке, своје снове. Људи су жељни својих тренутака, своје самоће и тишине, где би нашли свој мир кога најмање има уопште – поручио је песник Драгослав Бато Бабић.

Модераторка промоције, библиотекарка Хадија Кријешторац рекла је да је још пре 30 година схватила да је Бато Бабић прави песник, сјајан лиричар, који је објављивао књиге када су то чинили само пробрани. Стихови сабрани у збирци „Ручак на облацима“ су лаки, природно повезани тако да је право уметничко задовољство читати их, рекао је рецезент, професор српског језика и књижевности у пензији, Јован Милановић.

Он кроз сан, кроз сновиђења лута за новим, лепшим, бољим светом у коме влада хармонија, да би заменио овај свет. У овом свету тешком, отужном, он се тешко сналази и он то признаје у својим стиховима. Зато он жели тај сан, неки лепши измаштан свет. Он је потпуни лирик, лирска душа и тако и размишља и пише. То је та такозвана интимистичка поезија где он своју интиму претаче у стихове – рекао је рецезент збирке песама Јован Милановић.

Квалитетне стихове, прати и квалитетно и технички добро упакована књига.

Ту су чак и слике познатих, савремених сликара Владимира Куша и Сергеја Суворова, од којих сам ја тражио дозволу. Тако да је књига с те стране јако пријатна, чему још доприноси и ћирилични фонт, који је меканији, топлији и пријемчивији, у односу на латиницу како је првобитно планирано – истиче рецезент.

Песме Бата Бабића објављиване су у бројним часописима, зборницима и збиркама поезије. Добитник је бројних награда, а последња је стигла са књижевног конкурса Песничко пролеће Чукарице 2023, дан уочи промоције. Има велики број завршених, а необјављених песама, а планира да пише и даље.

Надам се да ова збирка неће бити задња јер имам жељу да још доста тога покажем и напишем. Биће простора, а надам се и времена – поручио је аутор.

Стихове на промоцији су читале ученице Пријепољске гимназије, Емилија Потежица, Ивана и Софија Бојовић. После веома посећене промоције у Пријепољу, збирка песама „Ручак на облацима“ биће представљена публици у Београду, па у Новој Вароши, а у плану су и промоције у Крагујевцу, Краљеву, Прибоју и Пљевљима.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Loading...