+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Promocija zbirke pesama „Ručak na oblacima“ Dragoslava Bata Babića – stihovi u kojima svako može da nađe svoje snove i oblake

Promocija zbirke pesama „Ručak na oblacima“ Dragoslava Bata Babića održana je u Biblioteci „Vuk Karadžić“, mestu koje je za pesnika naročito važno, jer predstavlјa još iz mladosti jaku vezu sa knjigom, pisanom rečju, sa snovima o kojima piše i oblacima koje doživlјava. Publika je uživala u programu koji je pripremlјen sa lјubavlјu, o kojoj i govore Babićeve pesme.

Sadržaj preuzet sa sajta TV FORUM Prijepolјe
Autorka: Daliborka Malešić

Promocija zbirke pesama „Ručak na oblacima“ Dragoslava Bata Babića napunila je prijepolјsku biblioteku, a porodica, prijatelјi i poštovaoci pisane reči i dela ovog prijepolјskog pesnika, uživali su u stihovima iz njegove četvrte zbirke pesama, objavlјene posle 30 godina pauze.

Meni je pre svega zadovolјstvo što sam priuštio prvo sebi pa i svima oko mene, onima koji vole ovo što radim, poštuju i cene, da opet počnem da pišem. Mislim da to što radim nije loše i da ima prostora da svako nađe sebe, svoje oblake, svoje snove. Ljudi su želјni svojih trenutaka, svoje samoće i tišine, gde bi našli svoj mir koga najmanje ima uopšte – poručio je pesnik Dragoslav Bato Babić.

Moderatorka promocije, bibliotekarka Hadija Kriještorac rekla je da je još pre 30 godina shvatila da je Bato Babić pravi pesnik, sjajan liričar, koji je objavlјivao knjige kada su to činili samo probrani. Stihovi sabrani u zbirci „Ručak na oblacima“ su laki, prirodno povezani tako da je pravo umetničko zadovolјstvo čitati ih, rekao je recezent, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji, Jovan Milanović.

On kroz san, kroz snoviđenja luta za novim, lepšim, bolјim svetom u kome vlada harmonija, da bi zamenio ovaj svet. U ovom svetu teškom, otužnom, on se teško snalazi i on to priznaje u svojim stihovima. Zato on želi taj san, neki lepši izmaštan svet. On je potpuni lirik, lirska duša i tako i razmišlјa i piše. To je ta takozvana intimistička poezija gde on svoju intimu pretače u stihove – rekao je recezent zbirke pesama Jovan Milanović.

Kvalitetne stihove, prati i kvalitetno i tehnički dobro upakovana knjiga.

Tu su čak i slike poznatih, savremenih slikara Vladimira Kuša i Sergeja Suvorova, od kojih sam ja tražio dozvolu. Tako da je knjiga s te strane jako prijatna, čemu još doprinosi i ćirilični font, koji je mekaniji, topliji i prijemčiviji, u odnosu na latinicu kako je prvobitno planirano – ističe recezent.

Pesme Bata Babića objavlјivane su u brojnim časopisima, zbornicima i zbirkama poezije. Dobitnik je brojnih nagrada, a poslednja je stigla sa književnog konkursa Pesničko proleće Čukarice 2023, dan uoči promocije. Ima veliki broj završenih, a neobjavlјenih pesama, a planira da piše i dalјe.

Nadam se da ova zbirka neće biti zadnja jer imam želјu da još dosta toga pokažem i napišem. Biće prostora, a nadam se i vremena – poručio je autor.

Loading...