+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Професор Миленко Бајић промовисао књигу „Дневник професора музике“

„Дневник професора музике“, назив је ауторског дела професора музике у пензији Миленка Бајића, чија промоција је организована у Библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу. За промоцију књиге, која од заборава чува музички живот Пријепоља и околине, владало је велико интересовање, о чему сведочи присуство великог броја поштовалаца лика и дела професора Бајића, који је музички едуковао многе генерације ђака у Пријепољу.

Текст преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Александар Минић

Полазећи од јаке унутрашње потребе и моралног дуга да свој укупни радни век и врхунске резултате сачува од заборава ради својих предака и потомака, али и ради стручне и шире јавности, професор музике Миленко Бајић се у својим пензионерским данима латио пера и написао књигу „Дневник професора музике“, истакао је на промоцији један од Бајићевих најбољих ученика Милан Васиљевић. Реч је ауторском  делу које на 361 страни хронолошки бележи музички живот Пријепоља и околине, као и свој удео у томе од почетака његове музичко – педагошке каријере, 1961. године, када је и дошао у Пријепоље, па све до њеног завршетка, одласком у пензију 2002. године. Професор Бајић одавно прижељкује да своје богато искуство пребаци на папир.

Коначно се остварила жеља да, кроз ову књигу, прикажем један део мог дугогодишњег рада у Пријепољу, а пуне 62 године су како сам ја у Пријепољу у школама, у активностима, аматерским позоришним представама. Основна музичка школа је формирана давне 1972. године. Њен сам зачетник, поред осталих људи и Богу хавала, ево 50 година већ постоји. И надам се да ће млађе генерације наствити да дају допринос и да опишу њен даљи развој – каже професор музике у пензији и аутор књиге Миленко Бајић.

Књига обилује бројним конкретним подацима и постигнутим резултатима, именима ученика и професора као и фотографијама и нотним записима, што битно доприноси садржајности и квалитету књиге.

Чак имам списак предавача музичког васпитања, осносно певања, како се то тада звало, од 1913. године у гимназији, у основној школи и другим образовним установама све до мог пензионисања 2002. године. Има ту доста ствари из музичке прошлости Пријепоља и околине, аматерских група, секција, оркестара, хорова посебно. По сегментима сам писао прво о учитељској школи, па онда о музичкој школи, па хоровима, позоришту, аматерским групама – објашњава професор Бајић.

Пријепоље је одувек било расадник музичких талената, а већина њих је своје прве музичке кораке направила захваљујући управо професору Бајићу.

Расадник талаената је сигурно постојао, постоји и сада и постојаће и убудуће, само треба да се што више обезбеде услови за рад аматера по месним заједницама, у граду и другим местима – мишљења је професор Миленко Бајић. 

У књизи „Дневник професора музике“ забележена су и сећања неколико бивших ученика професора Бајића, која су прочитана током веома посећене промоције. О лику и делу првог дипломираног професора музике у Ужичком региону говорили су и његови бројни сарадници, колеге и поштоваоци.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ ФОРУМ

Loading...