+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Меша Шендељ Жак чувао, а Библиотека дигитализовала 40 година позоришног аматеризма у Пријепољу

Вредној збирци дигиталне грађе Библиотеке „Вук Караџић“ у Пријепољу додат је још један сегмент – историја аматерског позоришта наше општине. Драгоцену грађу, која садржи документацију позоришног аматеризма у Пријепољу од 1980. до 2020. године, Библиотеци је уступио дугогогодишњи глумац аматер Меша Шендељ Жак.

Текст преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Ауторка Мирела Фазлић

Пријепољац Меша Шендељ Жак је сву документацију која је пратила његов живот на аматерској позоришној сцени у Пријепољу, прикупљао и сачувао у два велика албума, без намере да то једног дана буде и јавно доступно.

Ја сам 40 година радио на тим албумима. У једном је комплетно Аматерско позориште Дома културе, а други албум је о мом театру, мом позоришту које сам водио 20 година. Сав материјал: фотографије, афише, прикази, критике. Хадија је видела то на Фејзбуку и позвала ме. Када је видела, она се одушевила. Ја сам уговором завештао да ће после моје смрти, оба албума бити у Библиотеци – каже Меша Шендељ Жак, који је у богатој позоришној каријери глумио у више од 50 представа.

Ове године је седам деценија постојања аматерске сцене у Пријепољу. Библиотека је, у част тог јубилеја, одлучила да дигитализујући албум са више од 400 страна, афирмише аматерски позоришни живот у Пријепољу.

То спада у заштиту културне баштине, ту су подаци од пре 40 и више година. Ја позивам људе да посећеју дигиталну библиотеку Пријепоље, тамо их чека 100 књига, чека их локална штампа и новине. Као и прошле године дигитални радио, сада има и дигитално аматерско позориште Пријепоља, да кроз ту дигиталну фотомонографију виде какав је био позоришни аматерски живот у Пријепољу – истиче Хадија Кријешторац из Завичајног одељења библиотеке „Вук Караџић“.

Ово је одличан начин да се сачува драгоцен документарни материјал о аматерском позоришном животу.

Мислим да је од изузетне важности такође да се на локалу појављују неки аматерски ствараоци и редитељи који ће бити нека врста базе за аматерско позориште – каже театролог Милан Мађарев, који сматра и да би овај пројекат требало наставити.

.

Добрила Бегенишић из Народне библиотеке Србије сматра овај пројекат изузетним.

Пројекат дигитализације историје пријепољског позоришног аматеризма реализован је уз подршку Министарства културе и телекомуникација Републике Србије.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ ФОРУМ

Loading...