+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ПРОМОЦИЈА РОМАНА „ПЕТЉА“ ДЕЈАНА АЛЕКСИЋА

Позивамо вас да у уторак, 13 децембра у 18 сати присуствујете промоцији романа „Петља“ Дејана Алексића. О књизи говоре Дејан Алексић и Ана Гвозденовић, књижевни критичар.

Награда „Милош Црњански“
Први добитник награде Народне библиотеке Србије „Владан Десница“ за најбољи роман.

Приповедана гласом младе бунтовне жене, распете између пољуљаних вредносних ставова и трагања за самоостварењем, ова снажна и узбудљива прича води нас кроз лавиринте скучених животних избора, која често доводи до коренитог преиспитивања и преображаја личности. Непристајање да се буде оно што од нас направе други основни је мотивациони покретач поступака главне јунакиње.

Бежећи од сопствене судбине, Дина је, услед своје накриве нарави и отпора према конвенцијама, после једног сукоба са граничном полицијом завршила у грчком затвору. Чекајући да буде превезена у суд, она се присећа свих оних преломних тренутака у животу који су је посредно или непосредно довде довели: односа према родитељима и недружељубивој стварности, пријатељства са Никодимом, јединим непатвореним пријатељем, сукоба и компромиса са Светиславом, власником ланца кладионица и моћним ликом из подземља, коме ће се сурово осветити… Њен лик је психолошки поступно и уверљиво изграђен до самог катартичног краја, а њена истовремено деструктивна и аутодеструктивна природа огледа се у одбацивању овешталих истина и уврежених навика.

Симболички и изравно, представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и, наравно, непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности.

Овај први роман нашег угледног и награђиваног песника изненађујуће је освежење на савременој домаћој књижевној сцени.

Loading...