+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Сусрети са писцем – губи ли књига битку са интернет садржајима?

Писац Дејан Алексић, посетио је Библиотеку „Вук Караџић“ где се дружио са ђацима Основне школе „Владимир Перић Валтер“, након чега је заказана и промоција његове књиге „Петља“.

Садржај преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Ауторка прилога Далиборка Малешић

Писац из Краљева који се сматра наследником Душка Радовића, Драгана Лукића и Љубивоја Ршумовића, а чија се дела налазе у читанкама за основну школу, дружио се са два одељења ђака трећег разреда ОШ „Владимир Перић Валтер“, са којима је разговарао о значају књиге и њеном месту у њиховим животима.

Ја као писац долазим на програме са децом да и ја нешто научим. Не само да неко знање, вештину, неку тајну или занимљивост предам, већ да и ја усвојим нешто од њих и увек се тако догоди. У томе јесте лепота ових сусрета. Један од задатака писаца јесте да очувају место и улогу књиге у свакодневном животу детета. То је нека врста мисије. Не зависи успех само од нас писаца, то је дуг ланац одговорности у коме писци чине само једну карику – каже писац Дејан Алексић.

На пишчево питање да изаберу између компјутера, лопте и књиге, деца су изабрала књигу јер како кажу, радо читају. Најчешће читају бајке и басне, где има нестварних догађаја и разних авантура.

Да књига ипак губи у борби са динамичнијим и занимљивијим садржајима који су доступни на интернету и медијима, иако су они често површни, потврђују просветни радници.

Нажалост, књига је мало запостављена. Ја бих волела да се деца више друже са књигом и да више читају, да мање гледају те садржаје и онда би боље разумели текстове које читају. У разговору са њима видим да многе ствари и не разумеју шта су прочитали, а то је све резултат недружења са књигом. Ја бих волела да књига врати сјај који је имала, да деца одлазе на спавање са књигом и да се буде с њом. Чим не читају, онда је и скроман фонд речи. Када им се каже једна реч па треба да је замене са другом, треба им много времена да је нађу. Наш језик је јако богат и треба развијати речник, а само читање то подстиче – рекла је учитељица Даница Ратковић.

Након дружења са децом, Дејан Алексић ће у Библиотеци „Вук Караџић“ промовисати и своју књигу „Петља“, која је већ двоструко награђена. Награда „Милош Црњански“ и новоустановљена награда Народне библиотеке Србије „Владан Десница“ додељене су Дејану Алексићу, писцу који ће заједно са Аном Гвозденовић представити своје дело пријепољској публици.

Видео прилог ТВ ФОРУМ

Loading...