+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

У сусрет Новој години – дечија представа у Библиотеци „Вук Караџић“

Малишани две вртићке групе Предшколске установе „Миша Цвијовић“ могли су да уживају у дечијој представи „Пустињска љубав“, коју су у Библиотеци „Вук Караџић“, у сусрет новогодишњим празницима, извели Биљана Здравковић и Хаџи Немања Јовановић из позориштанцета „Смајли“ из Ужица.

Вест преузета са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Александар Минић

Дечија луткарска представа “Пустињска љубав” говори о пријатељству,љубави и борби са опасним пустињским пауком. То је интерактиван комад пун заплета и динамике у коме су се смењивале лутке и двоје глумаца који су пре скоро 20 година покренули позориштанце „Смајли“.

Мало је необично, јер смо Биља и ја ставили Деда Мраза у пустињску љубавну причу. Мало пустиња, мало Деда Мраз…помало је то спој несвакидашњег, али ту не игра амбијент, него Деда Мраз, који иде иде у потрагу за принцезиним именом – објашњава причу глумац и редитељ представе „Пустињска љубав“ Хаџи Немања Јовановић из позориштанца „Смајли“.

Ово није први пут да позориштанце „Смајли“ гостује у Пријепољу.

Ми смо већ други пут овде у вашем граду на позив људи из библиотеке. Мислим да је сјајно то што раде за децу и волела бих да то поприми шири карактер. Видели сте да су деца уживала, као што и ми уживамо сваки пут када играмо представу – каже Биљана Здравковић, која је писала текст за ову представу.

Било је доста смеха, а малишани су са одушевљењем пратили представу са занимљиво костимираним глумцима и са њима су често остваривали интеракцију.

.

Поред забаве и разоноде, дечије позоришне представе увек носе и важне поруке. Тако је и са овом представом.

Главна порука деци је да свако има неки свој идентитет и да је свако јединка за себе, без обзира на наше врлине и мане. Сви ми имамо право на име и презиме – каже Хаџи Немања Јовановић.

Библиотека „Вук Караџић“ је ову представу организовала за малишане две мешовите групе из вртића „Дуга“ и „Валтер“.

Циљ нашег данашњег дружења је да ова луткарска представа, са елементима игре глумаца, на још један начин приближи наше најмлађе суграђане , а желели смо и да деци новогодишње празнике учинимо лепшим, да им поделимо пакетиће и да им на овај начин буде пријатно у библиотеци – каже вршитељка дужности библиотеке „Вук Караџић“ Марија Свичевић.

Представа „Пустињска љубав“ рађена је по тексту Биљане Здравковић, у режији Хаџи Немање Јовановића, а у продукцији позориштанцета „Смајли“ из Ужица.

Биљана је углавном написала све текстове за наше представе, само један није. Она има талента за то и онда што га не би искористила на најбољи могући начин. Заједно радимо, улажемо у представу. Деца стварно фантастично реагују и када год направимо неку нову представу, они су нам најбољи критичари. Испробавамо представе, гледамо како деца реагују па онда размишљамо да ли неке реакције треба ублажити, да ли неке појачати, да ли је негде досадно…то све видимо на деци и онда тако представа живи и развија се – објашњава Јовановић.

.

И Биљана и Немања су дипломирани глумци.

Пресрећна сам и благословена што могу да радим са децом, што могу да пренесем ово што носим у себи. Начин на који они доживљавају представу – то је та енергија која не може да се пореде ни са чим – истакла је Биљана Здравковић.

На крају представе малишани су од Деда Мраза добили заслужене поклоне. Оно што је још важније, у своје вртиће су се вратили богатији за важне животне поуке које су извукли из саме представе.

Видео прилог ТВ ФОРУМ

Loading...