+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

U susret Novoj godini – dečija predstava u Biblioteci „Vuk Karadžić“

Mališani dve vrtićke grupe Predškolske ustanove „Miša Cvijović“ mogli su da uživaju u dečijoj predstavi „Pustinjska lјubav“, koju su u Biblioteci „Vuk Karadžić“, u susret novogodišnjim praznicima, izveli Bilјana Zdravković i Hadži Nemanja Jovanović iz pozorištanceta „Smajli“ iz Užica.

Vest preuzeta sa sajta TV FORUM Prijepolje
Autor Aleksandar Minić

Dečija lutkarska predstava “Pustinjska lјubav” govori o prijatelјstvu,lјubavi i borbi sa opasnim pustinjskim paukom. To je interaktivan komad pun zapleta i dinamike u kome su se smenjivale lutke i dvoje glumaca koji su pre skoro 20 godina pokrenuli pozorištance „Smajli“.

Malo je neobično, jer smo Bilјa i ja stavili Deda Mraza u pustinjsku lјubavnu priču. Malo pustinja, malo Deda Mraz…pomalo je to spoj nesvakidašnjeg, ali tu ne igra ambijent, nego Deda Mraz, koji ide ide u potragu za princezinim imenom – objašnjava priču glumac i reditelј predstave „Pustinjska lјubav“ Hadži Nemanja Jovanović iz pozorištanca „Smajli“.

Ovo nije prvi put da pozorištance „Smajli“ gostuje u Prijepolјu.

Mi smo već drugi put ovde u vašem gradu na poziv lјudi iz biblioteke. Mislim da je sjajno to što rade za decu i volela bih da to poprimi širi karakter. Videli ste da su deca uživala, kao što i mi uživamo svaki put kada igramo predstavu – kaže Bilјana Zdravković, koja je pisala tekst za ovu predstavu.

Bilo je dosta smeha, a mališani su sa oduševlјenjem pratili predstavu sa zanimlјivo kostimiranim glumcima i sa njima su često ostvarivali interakciju.

.

Pored zabave i razonode, dečije pozorišne predstave uvek nose i važne poruke. Tako je i sa ovom predstavom.

Glavna poruka deci je da svako ima neki svoj identitet i da je svako jedinka za sebe, bez obzira na naše vrline i mane. Svi mi imamo pravo na ime i prezime – kaže Hadži Nemanja Jovanović.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ je ovu predstavu organizovala za mališane dve mešovite grupe iz vrtića „Duga“ i „Valter“.

Cilј našeg današnjeg druženja je da ova lutkarska predstava, sa elementima igre glumaca, na još jedan način približi naše najmlađe sugrađane , a želeli smo i da deci novogodišnje praznike učinimo lepšim, da im podelimo paketiće i da im na ovaj način bude prijatno u biblioteci – kaže vršitelјka dužnosti biblioteke „Vuk Karadžić“ Marija Svičević.

Predstava „Pustinjska lјubav“ rađena je po tekstu Bilјane Zdravković, u režiji Hadži Nemanje Jovanovića, a u produkciji pozorištanceta „Smajli“ iz Užica.

Bilјana je uglavnom napisala sve tekstove za naše predstave, samo jedan nije. Ona ima talenta za to i onda što ga ne bi iskoristila na najbolјi mogući način. Zajedno radimo, ulažemo u predstavu. Deca stvarno fantastično reaguju i kada god napravimo neku novu predstavu, oni su nam najbolјi kritičari. Isprobavamo predstave, gledamo kako deca reaguju pa onda razmišlјamo da li neke reakcije treba ublažiti, da li neke pojačati, da li je negde dosadno…to sve vidimo na deci i onda tako predstava živi i razvija se – objašnjava Jovanović.

.

I Bilјana i Nemanja su diplomirani glumci.

Presrećna sam i blagoslovena što mogu da radim sa decom, što mogu da prenesem ovo što nosim u sebi. Način na koji oni doživlјavaju predstavu – to je ta energija koja ne može da se porede ni sa čim – istakla je Bilјana Zdravković.

Na kraju predstave mališani su od Deda Mraza dobili zaslužene poklone. Ono što je još važnije, u svoje vrtiće su se vratili bogatiji za važne životne pouke koje su izvukli iz same predstave.

Video prilog TV FORUM

Loading...