+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Susreti sa piscem – gubi li knjiga bitku sa internet sadržajima?

Pisac Dejan Aleksić, posetio je Biblioteku „Vuk Karadžić“ gde se družio sa đacima Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“, nakon čega je zakazana i promocija njegove knjige „Petlјa“.

Sadržaj preuzet sa sajta TV FORUM Prijepolјe
Autorka priloga Daliborka Malešić

Pisac iz Kralјeva koji se smatra naslednikom Duška Radovića, Dragana Lukića i Ljubivoja Ršumovića, a čija se dela nalaze u čitankama za osnovnu školu, družio se sa dva odelјenja đaka trećeg razreda OŠ „Vladimir Perić Valter“, sa kojima je razgovarao o značaju knjige i njenom mestu u njihovim životima.

Ja kao pisac dolazim na programe sa decom da i ja nešto naučim. Ne samo da neko znanje, veštinu, neku tajnu ili zanimlјivost predam, već da i ja usvojim nešto od njih i uvek se tako dogodi. U tome jeste lepota ovih susreta. Jedan od zadataka pisaca jeste da očuvaju mesto i ulogu knjige u svakodnevnom životu deteta. To je neka vrsta misije. Ne zavisi uspeh samo od nas pisaca, to je dug lanac odgovornosti u kome pisci čine samo jednu kariku – kaže pisac Dejan Aleksić.

Na piščevo pitanje da izaberu između kompjutera, lopte i knjige, deca su izabrala knjigu jer kako kažu, rado čitaju. Najčešće čitaju bajke i basne, gde ima nestvarnih događaja i raznih avantura.

Da knjiga ipak gubi u borbi sa dinamičnijim i zanimlјivijim sadržajima koji su dostupni na internetu i medijima, iako su oni često površni, potvrđuju prosvetni radnici.

Nažalost, knjiga je malo zapostavlјena. Ja bih volela da se deca više druže sa knjigom i da više čitaju, da manje gledaju te sadržaje i onda bi bolјe razumeli tekstove koje čitaju. U razgovoru sa njima vidim da mnoge stvari i ne razumeju šta su pročitali, a to je sve rezultat nedruženja sa knjigom. Ja bih volela da knjiga vrati sjaj koji je imala, da deca odlaze na spavanje sa knjigom i da se bude s njom. Čim ne čitaju, onda je i skroman fond reči. Kada im se kaže jedna reč pa treba da je zamene sa drugom, treba im mnogo vremena da je nađu. Naš jezik je jako bogat i treba razvijati rečnik, a samo čitanje to podstiče – rekla je učitelјica Danica Ratković.

Nakon druženja sa decom, Dejan Aleksić će u Biblioteci „Vuk Karadžić“ promovisati i svoju knjigu „Petlјa“, koja je već dvostruko nagrađena. Nagrada „Miloš Crnjanski“ i novoustanovlјena nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“ dodelјene su Dejanu Aleksiću, piscu koji će zajedno sa Anom Gvozdenović predstaviti svoje delo prijepolјskoj publici.

Video prilog TV FORUM

Loading...