+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ZAVRŠEN PROJEKAT „KULTURA ZA EVROPU, EVROPA ZA KULTURU“: BIBLIOTEKA PRIMER DOBRE PRAKSE

Biblioteka i udruženje „Limski darovi“ stekli ugled i obezbedili reference za finansijsku podršku EU u realizovanju novih projektnih predloga.

Juče je Biblioteka „Vuk Karadžić“ stavila tačku na veliki prekogranični projekat „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“ iza kojeg je Evropska unija stala sa preko 152.000 evra. Povodom uspešnog završetka projekta održana je konferencija za medije na kojoj su do detalja predstavljene sve aktivnosti i ciljevi predviđeni projektom.

Čestitajući Biblioteci i Udruženju „Limski darovi“ koje je bilo partner u realizaciji ovog uspešnog projekta, Miljana Matović, je i u ime Delegacije EU izrazila nadu da će on produbiti tradicionalnu povezanost stanovništva severne Crne Gore i jugozapadne Srbije i biti primer dobre prakse u jačanju međusobne saradnje i kulturnih veza. Naglasila je takođe, da su se realizatori, iako bez iskustva, izvrsno snašli u svim segmentima projekta čime su stekli ugled i sebi obezbedili reference za podršku EU u realizovanju novih projektnih predloga.

Projektne aktivnosti o kojima je govorila direktorica Biblioteke, Sadija Hodžić, kao menadžer na projektu, najviše su se odnosile na korišćenje savremenih informatičkih tehnologija, obuku 253 starija lica za rad na računarima, omogućeno je da 10 mladih ljudi da stekne evropski ECDL sertifikat za rad na posebnim računarskim programima koji će im olakšati zapošljavanje. Kao kruna projekta je nabavka izuzetno vredne i skupocene opreme za digitalizaciju zavičajne građe koja će sačuvati bogato kulturno nasleđe ovih krajeva i učiniti ga dostupnim celom svetu.

Sadija Hodžić je navela i ceo set drugih aktivnosti koje je realizovalo udruženje „Limski darvi“ kao partnerska organizacija. Reč je o Art festivalu „Lim vodeni žig polimskih gradova“ koji je pokazao da kultura zaista briše granice. Krajnji rezultat je knjiga „Limske pesničke Luke“ kao trajan dokument o tome koliko je poezija moćna i vitalna, i kako pesnici imaju snagu i želju da brzo uspostave saradnju i vrate je u stare tokove koje je Lim davno uklesao.

M.C.

Tekst preuzet sa sajta lista Polimlje>>

Loading...