+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Legati i biblioteke celine

ZAVIČAJNI FOND

Odeljenje zavičajnih, posebnih fondova i periodike sa čitaonicom

Zavičajni fond čine knjige, časopisi, novine i ostali štampani i na drugi način umnoženi materijal, a sadrži izvore za poznavanje prijepoljskog (mileševskog) kraja, njegovih prirodnih odlika, stanovništva, prošlosti, kulture, privrede, ličnosti. Predstavlja najvažniju i najdostupniju bazu podataka o lokalnoj sredini i važnu sponu sa njom.

Zavičajni fond  se formirao retroaktivnom nabavkom kroz saradnju sa drugim institucijama i arhivima, građanima, naučnim i javnim radnicima, štamparijama, istraživanjem bibliografija i sl. kao i tekućom nabavkom svih novoizdatih publikacija, časopisa, novina, audio i video građe, klipinga, fotografija, plakata, geografskih karata, i drugog materijala koji po standardima pripada zavičajnom fondu.

Kao posebne celine u Zavičajnom fondu se čuvaju legati Olivera Minića i Branka Zejaka, kao i dve poklon zbirke – Muhameda Čelebića i Miodraga Dragiše Radovića.

Legat Olivera Minića

Legat Olivera Minića (1915-1979) smešten je u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Prijepolju kao sastavni deo Zavičajnog fonda. Preuzet je 9. oktobra 1981. godine. Testamentom od 1. avgusta 1975. godine Minić je Biblioteci zaveštao sve knjige osim onih za koje je zainteresovana Narodna biblioteka Srbije, zatim očev štafelaj, očeve slike „Autoportret“ i „Pejzaž Zlatara“ i štednu knjižicu sa dve hiljade dinara, da se za taj iznos kupe knjige. Sve pod imenom „Dar slikara i arhitekte Milana S. Minića Biblioteci u Prijepolju, rodnom mestu Milana S. Minića“.

Sastoji od 664 inventarske jedinice: 515 knjiga (nekompletna edicija Srpske književne zadruge od 1893. do 1940. godine), 106 brojeva časopisa (Srpski književni glasnik 1921-1940, Arhitektura i urbanizam 1960-1971, Urbanizam Beograda 1969-1978, Zbornik radova Arhitektonskog fakulteta 1953-1967) i 43 druge jedinice (urbanistički planovi Prijepolja i Nove Varoši, skice i drugo).

Legat Branka Zejaka

Legat Branka Zejaka (1930-2018) preuzet je 2012. godine. Predstavlja ličnu biblioteku koja svedoči o životu i radu vlasnika i njegovim trajnim preokupacijama. Broji oko 700 inventarskih jedinica. Sadrži raznovrsnu građu – naslove beletristike, enciklopedije, rečnike, zbornike, periodiku, rukopise, albume fotografija, značke, reprodukcije umetničkih dela, govore, recitale, recenzije, predgovore, zapisnike sa sastanka, izveštaje o radu, isečke iz novina, feljtone, memoare revolucionara, monografije o gradovima, manastirima, muzejima, spomenicima.

Kao dugogodišnji društveni radnik Branko Zejak je pedantno sakupljao i arhivirao brojnu građu koja ilustruje vreme, ljude, njihov način života. Posebno se izdvajaju publikacije koje se bave istorijom Prijepolja i susednih opština te predstavljaju veoma vredan i nezaobilazan izvor informacija za pojedince koji se bave istraživačkim radom.

Poklon zbirka Muhameda Čelebića

Zbirka Muhameda Čelebića (1925-1995), profesora likovne umetnosti i člana ULUS-a, istaknutog intelektualca koji je ostavio naročit trag u kulturnom i javnom životu u posleratnom periodu, broji 103 inventarne jedinice. Izdvajaju se naslovi iz istorije likovne i pozorišne umetnosti, separati iz različitih oblasti, dela klasične književnosti.

Poklon zbirka Miodraga Dragiše Radovića

Zbirka Miodraga Dragiše Radovića (1928-2002), društvenog, kulturnog radnika i publiciste, zaveštana je Biblioteci 2002. godine. Broji oko 650 inventarnih jedinica. Sadrži sabrana dela klasičnih autora domaće i stranih književnosti – Vuka Karadžića, Njegoša, Kočića, Nušića, Bore Stankovića, Dučića, Andrića, Selimovića, Crnjanskog, Ćopića, Ćosića, Lalića, Balzaka, Remarka, Kundere, Zilahija, Puškina, Dostojevskog…

Zbirku upotpunjava vredna biblioteka „Reč i misao“ izdavačke kuće „Rad“. Osim beletristike, Radovićeva zbirka sadrži i naslove iz ekonomije, zavičajna izdanja i stručnu literaturu iz različitih oblasti.

Loading...