+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA “POKLANJAM TI STIH”

Đaci četvrtog četiri odeljenja Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ izabrali su nesvakidašnji način da obeleže kraj četvorogodišnjeg školovanja i međusobnog druženja. Svoje pesme objavili su u zajedničkoj zbirci pod nazivom „Poklanjam ti stih“ koja je danas promovisana u letnjoj čitaonici Biblioteke „Vuk Karadžić“, koja je i izdavač ove zbirke.

Tekst i fotografije preuzeti sa sajt TV FORUM Prijepolje
Autor Daliborka Malešić

Nakon više od tri meseca, ponovo zajedno. U letnjoj čitaonici Biblioteke „Vuk Karadžić“ okupili su se đaci učiteljice Danice Ratković sa roditeljima i porodicama, da zajedno proslave izlazak iz štampe svoje zajedničke zbirke pesama. Poseta ovog odeljenja gradskoj biblioteci povodom obeležavanja Nacionalnog dana knjige, 28. februara rezultirala je objavljivanjem zbirke.

Mi smo po godišnjem planu i programu rada imali nastavnu jedinicu Naši pesnički pokušaji. Deca su pisala pesme i bila veoma uspešna. Sledeći dan smo imali prezentaciju, javni čas u gradskoj biblioteci. Direktorki i zaposlenima su se mnogo dopale pesme i predložili su da napravimo zbirku pesama. Tako je sasvim slučajno nastala ova zbirka. Meni je drago što na ovaj način možemo da zaokružimo četvrti razred i da imaju uspomenu i da naravno nastave da pišu pesme, da police ove biblioteke sutra krase i nove zbirke – rekla je Danica Ratković, učiteljica u OŠ „Vladimir Perić Valter“.

Stihove desetogodišnjaka posvećene školi, učiteljici, drugarima, sestrama i dekama, biblioteka je ukoričila i time ih sačuvala od zaborava i iznela i van školskih svezaka i učionica.

Ovo je odličan podstrek ovim mladim stvaraocima da nastave da neguju svoje stvaralaštvo jer se na taj način razvija ljubav prema knjizi i pisanoj reči. Želim im da njihove pesme, sabrane u zbirke sutra dobiju i korice prve autorske zbirke, a mi ćemo na našim policama uvek čuvati mesto za njihova dela – poručila je direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić.

Denijal Duran, profesor srpskog jezika i književnosti, koji je uradio lekturu pesama kaže da je uživao čitajući pesme kao i da nije imao mnogo posla.

Promocija zbirke pesama „Poklanjam ti stih“ bila je i poslednja prilika da se 27 učenika i učenica okupe i zajedno oproste od svoje učiteljice. Nakon što su dobili poslednje prave ocene od učiteljice sabrane u đačkim knjižicama, u nebo je, simbolično poletelo 27 balona, sa đačkim željama da započeto sticanje znanja i do sada stečena prijateljstava, još dugo potraju.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...