+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

U okviru programa Biblioteke: DECENIJA „ŽURNALCA“

Novinar Indira Hadžagić koncipirala je kao autorski projekat i vodi Malu školu novinarstva „Žur za žurnalce“ od jeseni 2010. kao deo programa Biblioteke „Vuk Karadžić. Od tada, kroz školu je prošlo skoro dve stotine učenika, a rezultat rada je „Žurnalac“ jedinstvene novine za decu i roditelje. Za jubilej su stigle i čestitke i neobičan poklon.

Tekst preuzet sa sajta lista “Polimlje”

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ ima za cilj već celu deceniju da se učenici viših razreda osnovne ali i srednjih škola što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Biblioteke „Vuk Karadžić“ koja je ovu jedinstvenu školu novinarstva kao svojevrsnu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada „žurnalci“ se okupljaju već deset godina i izražavaju kroz tekstove u malim novinama za decu i reditelje. „Žurnalac“ koji je poseban i po tome što jedan broj izlazi na ćirilici, a sledeći na latinici i tako 27 brojeva.

Direktorica Biblioteke Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i zadovoljna je što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca. Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović, najčitaniji pisac za decu, i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. Ona je uputila i čestitku urednici „Žurnalca“ u kojoj se između ostalog kaže: “Divno je što sa istim entuzijazmom i ogromnom energijom radiš tolike godine sa decom. To je za njih od neprocenjive vrednosti, bez obzira da li ostanu u Prijepolju ili idu dalje. Ulepšali ste mi dan „Žurnalcem“.

Poseban poklon stigao je od dr Sakiba Šehovića, uglednog lekara u penziji, Prijepoljca koji decenijama živi u Beogradu. To su dve šolje na kojima je odštampana prva strana „Žurnalca“ jedna na ćirilici, a druga na latinici, uz pismo urednici: „Moje oduševljenje „Žurnalcem“ od njegovog pojavljivanja je bezgranično. Čestitke od srca i Biblioteci pod čijim se okriljem rađa „Žurnalac“. Možda Vaše okruženje nije svesno vrednosti „Žurnalca“ i Vaše male škole novinarstva. Ali ta deca će to pamtiti do kraja života i biće elita Prijepolja“.
„Žurnalac“ se našao i u godišnjaku „Danice za mlade“ u okviru Vukove zadužbine kao jedna od najboljih publikacija za decu u Srbiji.
J.B.

Preuzmite novi broj Žurnalca (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...