+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Biblioteka “Vuk Karadžić” obeležila Međunarodni dan dečije knjige

Pod sloganom „I knjige rastu sa nama“ Biblioteka „Vuk Karadžić“ obeležila je Međunarodni dan knjige za decu, 2 april. Obeležavanju ovog datuma, doprineli su i đaci prvog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“.

Tekst preuzet sa sajta TV FORUM Prijepolje

Uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera Biblioteka „Vuk Karadžić“ i ove godine je prigodnim programom obeležila Međunarodni dan dečje knjige, kako bi najmlađima poslala poruku o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, prema knjigama, piscima za decu i bibliotekama.

Međunarodni dan knjige za decu uveden je pre skoro pola veka kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca. Mi smo se pridružili međunarodnom organizatoru programa, a to je Međunarodni komitet za knjige za mlade i ovaj dan obeležavamo pod sloganom “Muzika reči” kao “I knjige rastu sa nama” u delima Hansa Kristijana Andersona. Postavljena je i prigodna izložba knjiga iz fonda biblioteke na ovu temu – kaže direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić.

Ovim povodom u poseti dečijem odeljenju biblioteke bili su učenici i učenice prvog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ sa svojom učiteljicom Danicom Ratković.

Ona je ovom prilikom ukazala na važnost čitanja knjiga.

Na žalost, zbog napretka ovih modernih tehnologija deca ne vole previše da se druže sa knjigom i zato se mi trudimo da ih podstičemo da je knjiga najbolji drug i da se sa njom bude i odlaze na spavanje. Mi smo već imali susret sa našom bibliotekom. Čim su krenuli u školu dobili su besplatnu članarinu i ,kada god postoji prilika, mi održimo čas ovde, da knjige budu tu oko njih i da oni shvate značaj knjige. Jer, što više čitaju time bogate svoj rečnik, bolje se pismeno izražavaju i saznaju neke nove informacije – rekla je učiteljica Danica Ratković.

Praznik knjige za decu ustanovljen je 1967. godine, na osnovu odluke koju je doneo UNESKO. Na taj dan, 2. aprila 1805. godine rođen je Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za decu iz čijeg je pera napisano više od 150 bajki, koje su obeležile i obeležavaju detinjstvo generacija dece širom planete.

Prilog Televizije FORUM Prijepolje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...