+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ELEKTRONSKA LUPA ZA SLABOVIDE U BIBLIOTECI “VUK KARADŽIĆ”

U Biblioteci „Vuk Karadžić“ postavljena je elektronska lupa, koja će slabovidima i licima sa oštećenim vidom omogućiti lakše čitanje. Nabavkom ovog uređaja prijepoljska biblioteka svrstala se u red retkih institucija sa najsavremenijim pomagalom za slabovide osobe.

Prilog preuzet sa sajta TV FORUM
Autor Aleksandar Minić

Elektronska lupa, koja je postavljena na opštem odeljenju biblioteke „Vuk Karadžić“, nabavljena je zahvaljujući donaciji porodice iz Prijepolja, koja je želela da ostane anonimna. Vrednost ovog uređaja je nekoliko hiljada evra. Na ovaj način vrata ove institucije biće otvorena svim slabovidim osobama kojima je omogućeno da da budu ravnopravni članovi i članice Biblioteke.

Uređaj uvećava tekst i do 70 puta. Lupa je jednostavna za korišćenje. Ima tri dugmeta i to za uvećanje slova, osvetljenje teksta, jačinu boja i kontrasta i podešavanje ugla posmatranja u zavisnosti od oštećenja oka – kaže direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić.

Elektronsku lupu mogu da koriste svi koji budu želeli da uzmu knjige iz fondova biblioteke, a putem ovog uređaja mogu čitati i sopstvene knjige i materijal za čitanje koje donesu sa sobom. Na raspolaganju će im biti bibliotekari i bibliotekarke koji će im u svakom trenutku pružiti pomoć prilikom korišćenja.

Raduje nas to što znamo da je biblioteka otvorena i za građane koji do sada nisu bili u mogućnosti da koriste naše fondove, a obaveza javnih biblioteka jeste da učine sve da javno znanje bude dostupno svima. Ovaj gest sasvim sigurno pruža našim sugrađanima ono što smo svi dužni da im obezbedimo, a to je jednaka šansa za sve – istakla je Sadija Hodžić uz poziv svim korisnicima kojima ovaj uređaj može da bude od koristi da dođu u biblioteku i olakšaju sebi sticanje znanja.

Prema rečima direktorke Sadije Hodžić ovo je prvi uređaj iz asistivne tehnologije u biblioteci koja u planu ima i nabavku novih, a sve u cilju da privuče osobe sa invaliditetom da postanu korisnici i da ravnopravno koriste  sve usluge.

Video prilog