+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Čarolija čitanja na Nacionalni dan knjige

Programom Čarolija čitanja, u kojem je učestvovalo dvadesetak učenika srednje škole, u Biblioteci “Vuk Karadžić” je obeležen Nacionalni dan knjige.

Čarolija čitanja se temelji na četiri reči – čitanje, pisanje, govorenje i slušanje sa ciljem da se učesnici podstaknu na aktivno i kontinuirano čitanje, kreativno pisanje, slobodno verbalno izražavanje i aktivno slušanje.

„Danas smo između ostalog preispitivali i vrednosti i osobenosti vašeg kraja i mogu reći da su ih učesnici veoma svesni i ponosni su na njih. Izdvojili su prirodu, reke, zajedništvo, harmonične međunacionalne odnose, hranu…”, rekla je za list Polimlje Milica Jovanović, autorka programa i voditelj radionice iz udruženja “Prijatelji dece Čukarice”.

„Cilj radionice bio je, kako je izjavila Sadija Hodžić, direktorica Biblioteke, da se pruži dodatni impuls kulturi čitanja i da na taj način afirmišemo knjigu kao nezaobilazan segment obrazovanja, kulture i informisanosti i naravno biblioteke kao bazične ustanove kulture svakog društva“.

Redakcija Žurnalca

U okviru obeležavanja 28. februara, Nacionalnog dana knjige, priređena je tematska izložba iz istorije knjige, pisma i biblioteka na svim odeljenjima a redakcija, „Žurnalac“ danas je sastala kako bi pripremila prolećno izdanje ovog časopisa za decu i odrasle.

Nacionalni dan knjige i autorskih prava ustanovljen je kao praznik 2013. godine, a proslavlja se kao sećanje na dan kada je 1832. godine u Beogradu osnovana prva srpska javna biblioteka koja će vremenom prerasti u nacionalnu biblioteku – Narodnu biblioteku Srbije.
Biblioteka je osnovana u knjižari Gligorija Vozarovića, a veliku zaslugu za njeno utemeljenje imali su brojne ugledne ličnosti toga doba poput Jevrema Obrenovića, Antonija Arnota, doktora filozofije, pesnika i pisca Dimitrija Davidovića, Dimitrija Isailovića, Jovana Stejića, Save Tekelije i mnogih drugih.

List Polimlje: BIBLIOTEKA OBELEŽILA NACIONALNI DAN KNJIGE: ČAROLIJA ČITANJA >>

Loading...