+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

“Pionirke” : virtuelna izložba Europeane

Dva ženska portreta (u prednjem planu Marijana Preindelsberger ), 1881, Helena Šerfbek
Nacionalna galerija FinskeU susret 8. martu, Međunarodnom danu žena, Europeana je priredila virtuelnu izložbu Pionirke u čijem fokusu su životi i dostignuća osam izuzetnih Evropljanki koje su stvarale u oblasti umetnosti, prirodnih i društvenih nauka. Od žena koje su postavile temelje bobri za ženska prava do proslavljenih naučnica, ova izložba odaje priznanje istorijskom doprinosu koji su ostvarile na polju ljudskog znanja i kulture.  
Izložba nas upoznaje sa izuzetnim ženama, kako gotovo nepoznatim, tako i čuvenim, iz različitih delova Evrope koje su stvarale u periodu od 16. do 20. veka.

Predstavljene su Marija Sklodovska-Kiri, fizičarka i hemičarka, dvostruka dobitnica Nobelove nagrade; Marija Sibila Merijan, ilustratorka naučnih dela iz oblasti biologije i botanike; Sofonizba Angvisola, italijanska slikarka iz epohe renesanse i baroka; Aleta Jakobs, holandska slikarka jevrejskog porekla, borac za prava žena; Gospođa de Stal (Žermena Neker), francuska književnica; Amelija Lindegren, švedska slikarka; Eliza Leonida Zamfiresku, rumunska inženjerka.Loading...