+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

DEČIJA NEDELJA U BIBLIOTECI : PODELJENA SREĆA DVA PUTA JE VEĆA!

Različitim programima i sadržajima koji su se odvijali na Dečijem odeljenju biblioteke, ogranku u Brodarevu i u Infobusu, u skladu sa preporukama i merama zaštite koje nalaže epidemiološka situacija, obeležena je Dečija nedelja koja se ove godine obeležavala pod sloganom „Podeljena sreća, dva puta je veća“.

Dečija nedelja započela je posetom učenika prvog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“. Prvaci su sa učiteljicom Danicom Ratković imali priliku da pogledaju izložbu novih knjiga na Dečijem odeljenju Biblioteke. Deci je predstavljen i bogati fond koji im je na raspolaganju – knjige različitih žanrova, enciklopedije, rečnici, priručnici, sa namerom da se najmlađim čitaocima ukaže na vrednost pisane reči i rano sticanje čitalačkih navika, a biblioteka postane nezaobilazno mesto na putu njihovog odrastanja.


Drugog dana Dečije nedelje gosti Mesne biblioteke “Stevan Tomović” u Brodarevu bili su učenici prvog razreda Osnovne škole “Svetozar Marković”. U radionici pod naslovom „Podeljena sreća,dva puta je veća“ kroz svet drugarstva vodila ih je Marija Svičević, psiholog. Kao rezultat radionice, udruženim snagama napravljen je Recept za prijateljstvo. Najvažniji sastojci koji su neophodni da bi prijateljstvo večno trajalo, prema mišljenju dece, obuhvataju ljubav, razumevanje, darežljivost, strpljenje, vreme, a nije loše imati i ruke koje pružaju podršku, grle i vole..
Kroz radionicu smo nastojali da deci približimo značenje pojma drugarstvo kako bi prepoznali osećanja koja se za ovaj pojam vezuju, da istaknemo važnost drugarstva u savkodnevnim odnosima, utvrdimo pojedinačna očekivanaja od prijatelja, kao i da naglasimo dragocenost negovanja prijateljstva i poštovanja među drugarima.

Treći dan Dečije nedelje protekao je u znaku likovne umetnosti. U letnjoj čitaonici Biblioteke uz nesebičnu pomoć i sugestije Mirka Malešića, diplomiranog vajara, učenici viših razreda osnovne škole naslikali su radove na temu “Prijateljstvo kroz umetnost”.

Dečija nedelja bila je povod novog susreta polaznika male škole novinarstva “Žur za žurnalce“ koju vodi novinar Indira Hadžagić i koja obeležava deceniju postojanja u okviru Biblioteke „Vuk Karadžić“, a kao rezultat rada male redakcije biće objavljen još jedan broj „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje izdaje Biblioteka.
Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj i plodnoj saradnji koju Biblioteka ima sa osnovnim školama, za prvake i osnovce iz škola u Seljašnici, Lučicama i Ivanju organizovane su posete mobilnoj biblioteci. Učenici prvog razreda dobili su članske karte Infobusa gde su uz prigodan program pozajmili odabrane knjige.

Nedelja posvećena najmlađim čitaocima završena je na Dečijem odeljenju posetom prvaka osnovne škole “Vladimir Perić Valter” sa učiteljicom Veselinom Ćebedžić.
Svim učesnicima programa, posetiocima izložbe i prvacima obezbeđena je besplatna članarina uz poklon knjigu pesnika Toda Nikoletića “Slovarica školarica”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...