+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

KONFERENCIJA „MILAN MINIĆ, ARHITEKTA I SLIKAR, TRAG U VREMENU“

Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja, u saradnji sa Inženjerskom akademijom Srbije, Udruženjem arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Inženjerskom komorom Srbije, Regionalni centar Čačak, organizuju konferenciju “Milan Minić, arhitekta i slikar, trag u vremenu“.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Prijepolje.

Milan Minić je rođen u Prijepolju 1889. godine u jednoj od najstarijih trgovačkih porodica. Školovanje je započeo u Prijepolju, da bi ga nastavio u Pljevljima i Solunu, gde završava gimnaziju. U Beogradu se upisuje na studije na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta, koje uspešno završava. Već tokom studija počinje da stiče praktična znanja radeći u Arhitektonskom birou Leona Talvija. Želja za daljim usavršavanjem ga odvodi u Pariz, gde studira na Akademiji lepih umetnosti. Nakon Prvog svetskog rata zapošljava se u Ministarstvu građevina, a 1923. godine otvara privatnu arhitektonsku praksu. Njegov arhitektonski opus  između ostalog obuhvata Hotele „Dalmacija“ i „Hercegovina“ u Banji Koviljači, Hotel „Zeleni venac“ u Šapcu, Hotel „Mažestik“ u Beogradu, pravoslavnu crkvu u Drvaru, Dom kulture u Majdanpeku, Klub Izvršnog veća u Beogradu i dr. Minić je iza sebe ostavio i značajan slikarski opus. Minić je  bio angažovan i u osnivanju i radu strukovnih udruženja. Bio je aktivan u okviru Kluba arhitekata Sekcije Beograd, Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata, zatim Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, čiji je osnivač i prvi predsednik i dr.

U radnom delu Konferencije Hadija Kriještorac, bibliotekar-savetnik, predstaviće Legat arh. Olivera Minića u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Prijepolju.

Loading...