+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Milan Minić, arhitekta i slikar – Trag u vremenu“

Dela arhitekte i slikara Milana Minića su nepravedno skrajnuta i o njime se ne zna dovoljno, rečeno je na konferenciji „Milan Minić, arhitekta i slikar – Trag u vremenu“ koju su organizovali Udruženje inženjera Polimlja i Savez inženjera i tehničara Srbije u prijepoljskom Domu kulture.

Vest preuzeta sa sajta Televizije Forum
Autorka Daliborka Malešić

Sa ciljem da osvetli lik i delo poznatog prijepoljskog arhitekte i slikara Milana Minića, Udruženje inženjera Polimlja je organizovalo konferenciju kojoj su prisustvovali predsednici opština Prijepolje i Nova Varoš sa saradnicima, predstavnici kulturnih ustanova i drugih institucija, članovi udruženja i građani. Relativno mlado udruženje, koje okuplja inženjere iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, prošle godine je ostvarilo zapažen uspeh sa konferencijom i izložbom posvećenoj životu i delu Pribojca Vujice Jevđevića, hidrologa svetskog glasa, sa kojom je započet projekat „Velikani iz provincije“.

Milan Minić, Vujica Jevđević, a treće ima neću da vam otkrivam unapred, ali je iz Nove Varoši, su velikani u svojoj struci koji potiču iz ove sredine. Ove godine imamo na nacionalnom nivou našeg sugrađanina, arhitektu i slikara što je retko, da ga još jednom pomenemo, istaknemo njegov značaj, značaj njegovih dela, koja su neopravdano skrajnuta i o kojima se ne priča. Meni je cilj da se moji sugrađani i prijatelji iz ove tri opštine upoznaju sa tim stručnjakom – rekao je predsednik Udruženja inženjera Polimlja Dušan Pleskonjić.

Zvonik u gradskoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog, koji je delo Milana Minića, nije jedini dar porodice Minić Prijepolju.

Nemoguće je da se ne pomene i njegova supruga Jelena, koja je jedna od prvih žena arhitekata. Njegov sin koji je bio arhitekta, profesor na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Bitno za Prijepolje je da vodi poreklo odavde, a druga stvar je da je on autor prvog regulacionog plana za Prijepolje – dodao je Pleskonjić.

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Prijepolje domaćin naučnog skupa posvećenog značajnom Prijepoljcu i pozvao članove Saveza da predlože idejno rešenje za rekonstrukciju gradske pijace i na taj način ostave svoj pečat u gradu. Konferencija je organizovana uz podršku Saveza inženjera i tehničara, koji, kao krovna organizacija, ima zadatak da omasovi, edukuje, unapredi i izbori se za staleška prava svih inženjera.

Napravili smo izuzetan rezultat organizujući inženjere u ove tri polimske opštine. Mi smo često skloni da nam je pamćenje poprilično kratko, ali da bismo se pripremili za budućnost moramo sagledati prošlost. Da bismo otrgli od zaborava velikane inženjerske struke organizujemo ovakve konferencije i skupove. Milan Minić, vaš sugrađanin, čovek koji je ostavio veliki trag u vremenu, zaslužuje da ga otrgnemo od zaborava, da negujemo njegov lik i delo kao zalogu za buduće neke inženjere koji će motivisani biti takvom politikom da daju doprinose kakve je dao gospodin Milan Minić – izjavio je magistar Bogdan Vlahović, generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije.

Radni deo konferencije obuhvatio je devet izlaganja o životu i delima Milana Minića. Savez inženjera i tehničara Srbije uručio je vrednu donaciju od 52 stručna izdanja prijepoljskoj Biblioteci „Vuk Karadžić“.

Loading...