+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

KAMIŠIBAJ RADIONICA – PRIČANJE ANDERSENOVIH BAJKI UZ SLIKE

Učenici drugog razreda OŠ “Vladimir Perić Valter” sa učiteljicom Danicom Ratković gostovali su na Dečijem odeljenju gde su ovoga puta imali priliku da se sa omiljenim Andresonovim bajkama upoznaju na nesvakidašnji način – kroz japansku tehniku pripovedanja nazvanu kamišibaj.

Tema radionice bile su poznate, rado čitane i prepričavane Andersonove bajke – Olovni vojnik, Carevo novo odelo, Princeza na zrnu graška, Cveće male Ide. Zadatak učenika je bio da ilustruju ključne događaje svake bajke, a zatim, da na osnovu svojih ilustracija koje se ubacuju u “butaj” (koji može biti zamišljen i kao neka vrsta ekrana) prepričaju njihovu radnju.

Kamišibaj, papirno pozorište ili pozorište iz kofera, kako se često naziva, vodi poreklo iz Japana. Reč je o jednoj vrsti umetnosti koja spaja pripovedanje i crtež, govor i sliku. Pripovedač (kamišibajkar), stoji uz malenu drvenu pozornicu i pripoveda priču. Slike, rudimentarne ilustracije priče, se ubacuju u butaj, malu pozornica na kojoj se izvodi kamišibaj. Ova tehnika naracije veoma je korisna u radu sa decom i često je didaktičko pomagalo. Podstiče dečiju maštu, razvijanje jezičkih i pripovedačkih veština, likovno izražavanje.

Radionicu, realizovanu na veliko zadovoljstvo svih učesnika, priredila je bibliotekarka Armina Jonović.

DODATAK

U sredu, 11. maja, u pripovadanju priča na japanski način oprobali su se učenici još jednog odeljenja drugog razreda. Ne manje uspešno i sa jednakim zadovoljstvom, učenici Veseline Ćebedžić dočarali su nam uzbudljiv svet Andresonovih bajki koristeći tehniku kamišibaj.

Loading...