+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Promocija monografije o Nedi Arnerić – nosila je u sebi setu i melanholiju

Promocija monografije “Čarobna melanholija” o glumici Nedi Arnerić autorke Anite Panić održana je u Biblioteci Vuk Karadžić. Monografija ispisana na 270 strana sadrži osam poglavlja u kojima je predstavljen život i delo velike glumice, koja je preminula pre dve godine.

Prilog Televizije Forum
Autorka: Mirela Fazlić

Za svoga života Neda Arnerić snimila je više od 100 filmova, igrala u 40 predstava, glumila u TV serijama. Autorki monografije Aniti Panić trebalo je više od godinu dana da prikupi sav materijal kako bi što verodostojnije predstavila tako darovitu umetnicu.

Ja sam imala sreću da Nedu Arnenić poznajem privatno. Naime, upoznala sam je na neobičan način. Možda mnogi ne znaju, ali Neda je diplomirana istoričarka umetnosti. Ona je 90-tih godina imala divnu galeriju u centru Beograda koja je postojala 15 godina i pravila je sjajne izložbe. Ja sam radeći u redakciji za kulturu Televizije Beograd predstavljala te izložbe i tako sam upoznala Nedu. Posle smo se tokom života susretale na raznim filmskim premijerama, festivalima i pile kafu. Pre njenog odlaska imala sam čast da boravim u njenom domu i da joj saopštim da ću raditi monografiju o njoj – priseća se autorka monografije “Čarobna melanholija”Anita Panić.

Neda je bila jedna od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Da je rođena negde u svetu bila bi Brižit Bardo, rekao je o Nedi glumac Rade Šerbedžija. I drugi su cenili njen rad.

Veliki reditelj Miša Radivojević je opisujući Nedu i njen karakter svoj tekst naslovio „Čarobna melanholija“. On objašnjava da je Neda bila jedna nežna i suptilna osoba, ali veliki profesionalac i snažna ličnost i da je ona u sebi nosila tu neku melanholiju. Mnogi ne znaju da je Neda iz plemićke porodice Arneris sa Korčule i nosila je u sebi tu neku setu i melanholiju. Ta neka lepa emocija se oseća u ovoj knjizi – kaže autorka monografije.

Glumačku karijeru Neda Arnerić započela je sa samo 13 godina u filmu „San“ Puriše Đorđevića. Svoj glumački dar potvrdila je i kroz brojna priznanja i nagrade, gde se ističu dve “Zlatne Arene” u Puli i “Pavle Vuisić” za životno delo.

Video prilog Televizije Forum

Loading...