+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

RUKOPISNA GRAĐA U ZAVIČAJNIM FONDOVIMA : OKRUGLI STO U PRIJEPOLJSKOJ BIBLIOTECI

U okviru programa obeležavanja Dana opštine Prijepolje, u Biblioteci „Vuk Karadžić“ je u petak 8. jula održan tematski okrugli sto „Rukopisna građa u zavičajnim fondovima biblioteke : od autografa do tiposkripta“. Doprinos radu ovog stručnog skupa koji se održava osmu godinu zaredom dali su bibliotekari zavičajnih odeljenja iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Video prilog TV FORUM Prijepolje

Reči dobrodošlice uvaženim gostima uputio je predsednik opštine Vladimir Babić zahvalivši se učesnicima što su doprineli obeležavanju ovog važnog datuma.  U pozdravnoj reči Marija Svičević,  v.d. direktora biblioteke, istakla je značaj ovakvih skupova za afirmaciju zavičajnih fondova, a kao jedan od ciljeva njihovog organizovanja navela je i pospešivanje istraživačkih aktivnosti koje doprinose aktuelizaciji ovih zbirki i njihovog razvoja po savremenim standardima.

Rukopisna građa ima naročito mesto i vrednost u bibliotečkim fondovima pa je njeno tretiranje u bibliotečkoj praksi u savremenom dobu, kao i mogućnost njene digitalizacije i predstavljanja široj javnosti jedno od važnih pitanja u bibliotekarstvu.  O različitim aspektima rukopisnih kolekcija i rukopisne građe govorili su bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije, biblioteka iz Obrenovca, Vranja, Zrenjanina, Kragujevca, Vrnjačke Banje, Valjeva, Biblioteke „Milutin Bojić“ sa Palilule, kao bibliotekarke Javne ustanove Biblioteke Sarajeva. U radu su učestvovali i bibliotekari iz Pljevalja i Bijelog Polja.

Biblioteku „Vuk Karadžić“ iz Prijepolja predstavila je Hadija Kriještorac, bibliotekar-savetnik zavičajnog odeljenja, radom „Rukopisna zaostavština Vladislava Veselinovića – Tmuše : poezija“. U uvodnom izlaganju ona se osvrnula na rad Biblioteke i učesnicima predstavila njena odeljenja i ogranke, kao i rad na digitalizaciji koju ova ustanova uspešno sprovodi od 2018. godine.  

Za razliku od prethodnih godina kada su teme bile predstavljene pauer point prezentacijom, učesnici su se ove godine predstavili pisanim radovima koji će biti štampani u okviru tematskog zbornika.

Prilog TV FORUM Prijepolje

Loading...