+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„KOD KNјIGOSAURA“ : Dečija nedelјa sa Jagodom Iličić i Mirsadom Bećirbašićem

Jagoda Iličić i Mirsad Bećirbašić, pisci za decu iz Bosne i Hercegovine, boravili su u Prijepolјu u okviru obeležavanja Dečije nedelјe. U organizaciji Biblioteke “Vuk Karadžić” uvaženi gosti imali su priliku da se druže sa učenicima osnovnih škola u Brodarevu, na Kolovratu, Selјašnici, kao i sa đacima drugog razreda OŠ “Vladimir Perić Valter” u Prijepolјu.

Kao pravi književni poslenici – Jagoda i Mirsad potrudili su se da deci približe umetnost pričanja priče, maštanja. Radost je bila obostrana. Gosti su na dar su doneli ni manje ni više nego celu biblioteku “Kod Knjigosaura”. Ova virtualna čitaonica, nastala sa namerom da se deci omogući slobodan i besplatan pristup knjigama, autorski je poduhvat koji ovi pisci realizuju zajedno sa Tatjanom Andrejević, književnicom i ilustratorkom.

Prilog TV Forum – Gosti iz BiH u Biblioteci: Sve je prolazno, ali dečiju igru ne može ništa da zameni

.

.

Jagoda Iličić
Autorica brojnih knjiga za djecu i odrasle. Dobitnica je književnih nagrada Zijad Dizdarević, Nagrada Društva pisaca BiH, Mali princ, Krešimir Šego, Stablo nasred svijeta, nagrade za najbolјu priču u Bosanskoj Krupi, Vitezu, Tešnju, Mostaru. Autorica je i voditelјica ciklusa tv emisija za djecu pod nazivom Put kroz Liliput. Autorica je čitanki za osnovnu školu.
U Tuzli je osnovala i vodi dječji književni klub Knjigolina i prijatelјi. U timu je suradnika dječjeg časopisa Cvitak. Nominirana je za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren kao predstavnica Bosne i Hercegovine.

Mirsad Bećirbašić
Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij pohađao na pariškoj Sorboni. Bio je urednik dječijih časopisa Palčić i Vesela sveska, urednik dječijih programa na Federalnoj televiziji, glavni urednik izdavačkih kuća Šahinpašić i Sarajevo Publishing, direktor Centra za kulturu u Sarajevu. Autor je brojnih knjiga za djecu i odrasle, čitanki za osnovnu školu i ciklusa emisija za djecu. Knjige Pticodrom i Škola baleta zastuplјene su u školskoj lektiri. Pjesme su mu objavlјene u brojnim udžbenicima za osnovnu školu. Višestruko je nagradivan znacajnim priznanjima : Nagrada Trebinjskih večeri poezije 1973. i Fund for Free Expression Award, U.S.A. 1993

Čitaonica “Kod Knjigosaura

VIDEO PRILOG TV FORUM PRIJEPOLJE

Loading...